Voorjaarsvermoeidheid

De winterperiode is bedoeld om naar binnen te gaan.
De dagen zijn kort en donker. De planten trokken zich terug onder de grond. De natuur is in winterslaap. Ik heb wel vaker gezegd, dat het me heerlijk lijkt, zo’n winterslaap. Die rust gun ik mezelf ook. Ik neem in december altijd twee weken vakantie, om alles even los te kunnen laten. Ik blijf in mijn ritme door op tijd te gaan slapen, maar ik hoef geen wekker te zetten, dus ik mag dan ook uitslapen, tot de natuur mij wekt. Heerlijk vind ik dat. Lekker opladen. Even helemaal niets hoeven en de dagen vullen op de manier die ik fijn vind. Doe jij dat ook? Maak jij jouw agenda leger en neem jij genoeg me-time?
Of je dit echt voldoende hebt gedaan in de winter, zal blijken in het voorjaar. Heb je dan veel energie, of ben je heel moe? De zogenaamde voorjaarsmoeheid heeft namelijk te maken met het onvoldoende opladen en loslaten in de winter. Loslaten? Het sinterklaasgedicht in Nederland en de jaarlijkse kerstbrief in Amerika zijn een terugblik op het afgelopen jaar. Wat ging er goed, wat ging er minder goed? Wat neem je mee naar volgend jaar en wat mag je loslaten? De antwoorden liggen in jezelf. Hoe vindt je die antwoorden? Door de rust te nemen, naar binnen te gaan en te voelen. Iets dat in de hectiek van ons dagelijks leven vaak niet lukt. Zo belangrijk is deze kerstvakantie dus, om tot rust te komen en op te laden voor het nieuwe jaar.