Praktische gezondheidstips voor een warm winter gevoel
Nathalie | Geplaatst op |
Het goed voor jezelf zorgen is essentieel voor een goede weerstand. Natuurlijk probeer je gezond te eten, voldoende te bewegen, voldoende te slapen en jouw stress zo laag mogelijk te houden. Maar wat kun je nog meer doen?
Tip 1: Wees matig met rauwkost in de herfst en winter.
Herken je het? Dat je het na het eten van rauwkost in de winter een beetje kouder hebt? Misschien wel een koude rilling krijgt of even meer moe bent? Misschien blaast jouw buik een beetje op, omdat er gisting ontstaat doordat jouw spijsvertering meer moeite heeft met de vertering ervan? Rauwkost heeft een verkoelend effect op ons lijf. Dat is in de zomer prima, maar in de winter toch niet altijd even fijn. Zeker niet als je een van bovenstaande klachten herkent na het eten van rauwkost.
Wat vindt ons lijf fijner in de koude periode van het jaar? Dat zijn gerechten die de warmte langer vasthouden, zodra je ze op jouw bord legt. Denk hierbij aan een stoofpotje, ovenschotel of zelfgemaakte soepen.
Wat is jouw favoriete gerecht in de koude maanden, waar je lekker van opwarmt?
Tip 2: Verwarmende kruiden.
Dat peper verwarmend is, dat wist je natuurlijk al. Niet iedereen vindt het lekker om meer peper toe te voegen aan de maaltijd. Twee kruiden die de meeste mensen wel lekker vinden zijn vanille en kaneel. Je kunt er een heerlijke thee van maken of de kruiden toevoegen aan een dessert of tussendoortje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoofpeertjes, een appel uit de oven met kaneel en rozijntjes, of een heerlijke versgebakken appeltaart!
Beide kruiden zijn verwarmend.
Tip 3: Goed voor jouw lever zorgen
Onze lever speelt een belangrijke rol in het reguleren van de lichaamstemperatuur. Wat extra tips om goed voor jouw lever te zorgen zijn:
- Leg een lauw warme kruik in jouw rechterzijde, onder jouw borst.
- Eet wat meer bittere voeding, zoals spruiten, rucola, grapefruit, artisjok, olijven.
- Wees matig met alcohol.
Tip 4: Houd je voeten warm
Misschien heb je het al eens gemerkt. Als je jouw voeten verwarmd, dan krijg je het snel helemaal lekker warm. Een bekende tip is om een warm water kruik in een dekentje te wikkelen en deze onder jouw voeten te leggen. Dat is heel fijn en gemakkelijk toe te passen, tijdens het thuiswerken. Wat ook heel fijn is, is een warm voetenbadje. Doe er nooit druppels etherische olie bij, zonder een emulgator (bijvoorbeeld een scheutje melk), omdat de etherische olie blijft drijven en huidirritatie kan veroorzaken.
Hebben deze tips niet voldoende effect? Dan wordt het tijd om jezelf te verwarmen van binnenuit. Een van die manieren is jezelf harden met koude prikkels. Denk bijvoorbeeld aan warm-koude wisselvoetbaden of het koud afdouchen. Wil je daar meer over weten? Neem dan even contact met mij op, want er zijn contra-indicaties. Het is dus niet voor iedereen geschikt.