Allergische reactie

Wat te doen bij een allergische reactie?

Nee, niet mijn meest charmante foto… maar wel belangrijk om even te delen. Want het komt vaker voor dan je denkt.

Ieder mens kan in principe OVERAL allergisch op reageren. Op voeding, op verzorgingsproducten, pollen, bloemen, etc.  Allergische reacties kunnen relatief mild zijn (wat ongemakkelijk, jeuk, roodheid) tot zeer ernstig en zelfs levensbedreigend (anafylactische shock). In dat laatste geval heb je natuurlijk direct medische hulp nodig.

Op deze foto uit 2012 zie je dat mijn ogen gezwollen zijn. Ik voelde me er ook vreselijk beroerd bij, heel onrustig, vreselijk moe en mijn hoofd was warm en rood. Ik werd zo wakker. Mijn ogen zaten dicht en ik kon ze echt niet meer open krijgen. Ik ben naar de huisarts gebracht en heb een corticosteroïde zalf gekregen, die ik slechts enkele dagen mocht smeren op mijn oogleden. Het werkte. Later leerde ik dat ik mezelf kan helpen op natuurlijke wijze als ik een allergische reactie krijg. De heftigheid is er dan snel af en ik voel me dan meteen beter.

Laatst werd ik gebeld door een cliënt met een zelfde allergische reactie (oedeem bij de ogen). Ook zij had de zalf van de huisarts gesmeerd en het trok weg. Maar het kwam nu ook weer terug. Zij wist niet wat de trigger was en vroeg mij wat het kon zijn. Samen hebben we een aantal opties doorlopen. Mijn oog viel meteen op de prachtige roze hyacint op haar tafel. Ik weet dat er meer mensen allergisch op reageren. Op mijn advies heeft ze de hyacint buiten gezet. Goed luchten is daarna ook zeer belangrijk, want de (heerlijke) lucht van de bloemen blijft lang hangen in huis. De dag erna merkte zij dat de klacht afnam en verdween. Oorzaak gevonden.

Wat kun jij zelf doen bij een allergische reactie?

Zoals aangegeven moet je met een ernstige allergische reactie medische hulp zoeken. Het gaat in dit blog om de mildere, niet levensbedreigende vorm.

Mocht jij nu zelf een allergische reactie krijgen, denk dan ook even goed na wat er veranderd is de dag(en) ervoor. Ben je iets anders gaan eten, heb je een ander verzorgingsproduct gebruikt, bloemen, dieren, etc. Zo kun je er vaak zelf achter komen wat precies de oorzaak is. Zodra je weet wat de trigger is, kun je hier ook naar handelen. In mijn eerdere voorbeeld was het zo simpel als de betreffende hyacint buiten zetten en goed luchten. De kans is klein dat je de volgende keer nog eens een hyacint in huis haalt. Maar het is soms heel lastig om de trigger te herleiden.

De ene allergeen (trigger) werkt heel snel en de ander langzaam. Dat kan dus betekenen dat je direct een reactie krijgt, of dat de reactie pas dagen later ontstaat. 

Wat kun je zelf doen om de zwelling en het zieke gevoel te verminderen?

Het eerste dat je wilt doen is het juiste reflexgebied op jouw oor indrukken gedurende 20 seconden. In de workshop ‘allergie’ die ik maakte, leer je diverse behandelmethoden, waaronder dus het allergiepunt op jouw oor. Effectief en snel verlichting van de allergische reactie. Je vindt hem in mijn webshop. Let op: na afloop wel voldoende drinken om de afvalstoffen goed uit te kunnen scheiden.

Waarom is de ene mens wel allergisch en de ander niet?

De een heeft meer aanleg om een allergie te ontwikkelen dan de ander. “De rotte appel valt niet ver van de rotte boom” is een uitspraak van dr . Roovers, allergoloog in Tilburg. Dit betekent dat het om erfelijkheid gaat. Daarnaast zien we dat steeds meer mensen allergieën ontwikkelen door vervuiling van de natuur en het zwakker worden van onze spijsvertering. Alles speelt een rol. 

Kan een overgevoeligheid of allergie ook verdwijnen?

Ik merk zelf dat mijn allergie voor specerijen minder wordt. Zo kon ik laatst een kopje kruidenthee drinken met daarin 4 specerijen waar ik voorheen jeukende bultjes in mijn hals van kreeg. Die hielden voorheen wel 3-4 maanden aan.

Met de behandeling van mijn allergiepunt op mijn oor werd dat al direct aangepakt. De jeuk verdween meteen en de bultjes de volgende dag. En nu dus helemaal geen reactie mee.

Of alleen de reflexpunten op het oor voldoende zijn? Ik gebruik zelf ook een kruidentinctuur, dus ik kan niet zeggen welke van de twee interventies hiervoor gezorgd hebben. Duidelijk is wel dat er verbetering mogelijk is.

Het punt op het oor blijft voor mij en mijn cliënten een heel bijzondere ervaring.

Vooral de dame die galbulten kreeg op haar buik na het eten van sushi. Ze verdwenen direct met het behandelen van haar oren.

En ook mijn cliënten met hooikoorts hebben veel minder tot geen last meer.

Daarom maakte ik er een korte online workshop van. Zodat iedereen het kan leren! Altijd handig voor jezelf en de mensen om je heen.