Cholesterol

Een te hoge cholesterolwaarde in het bloed wordt hypercholesterolemie genoemd.
 
Artsen vinden een totale cholesterolwaarde van 7 in het bloed te hoog. Voorheen was dit een prima waarde, maar tegenwoordig willen ze een waarde zien van onder de 5. Dit is het totaal van zowel het “goede” als het “slechte” cholesterol. Cholesterol wordt voornamelijk aangemaakt door onze lever (van hieruit wordt het gebruikt als bouwsteen voor het maken van verschillende hormonen in jouw lijf). Slechts een heel klein deel wordt veroorzaakt door onze voeding (o.a. meervoudig verzadigde vetten en transvetzuren). Het cholesterol dat via onze gal naar onze darmen gaat, wordt door de darmen weer terug opgenomen in het bloed. Tenzij… en daar ligt nu een van de oplossingen voor mensen met een te hoog cholesterol. Hoe verminder je de heropname door de darmen?

Een praktische tip

Neem 2x daags 1-2 eetlepels geweekt lijnzaad met 250 ml water (minimaal 20 minuten laten weken) en liefst 30 minuten na het eten. Dit voorkomt de heropname van het cholesterol door jouw darmen naar het bloed. Je poept het dus uit. Dit verlaagt de cholesterolspiegel in jouw bloed.

Je kunt er voor kiezen om het door een beetje yoghurt te doen. Zorg dat de yoghurt op kamer temperatuur is, voordat je deze eet, omdat jouw maag anders te snel afkoelt. Een volle maag is hard aan het werk en kan de energie niet missen om eerst nog koude yoghurt op te warmen.

Wil je geen yoghurt of een toetje eten, kies er dan voor om  het geweekte lijnzaad door jouw eten te doen. Denk hierbij aan soep, appelmoes, groentesaus, smoothie, etc.

Wil je meer adviezen?

Natuurlijk zijn er meer voedingsadviezen die de cholesterol verlagen (geen dingen die je weg moet laten, maar juist dagelijks mag eten). Die werken op een andere manier dan de lijnzaad. 

Wil je de oorzaak aanpakken? Werken aan jouw algehele gezondheid? Neem dan contact met mij op om te kijken of je een behandeling wilt in mijn praktijk. Online consulten zijn natuurlijk mogelijk via beveiligd beeldbellen.