Hoe maak je zelf een goede irisfoto?

Als je de reis naar Teteringen te ver vindt voor een iriscopie consult in mijn praktijk, dan is het ook online mogelijk. Mits je zelf jouw ogenfoto’s maakt en naar mij mailt.

Sommige mensen vinden het erg lastig om een goede foto te maken en dan gaan er soms nog wat aanwijzingen overheen, voordat het lukt. Sommige cliënten “gooien er dan het bijltje bij neer”. Erg jammer natuurlijk.

Deze week kreeg ik van een moeder met twee kinderen hun ogenfoto’s doorgestuurd. Ik was er even stil van, omdat ze zo scherp waren. Ik heb haar gevraagd hoe ze dat heeft gedaan en of ik het mocht delen met jullie. Hier komen haar tips:

  • Ga bij daglicht met je rug naar het raam staan.
  • Gebruik een smartphone met een goede camera.
  • Gebruik de flitser op jouw smartphone bij het maken van de foto.
  • Maak van ieder oog een aparte foto en liefst meer achter elkaar, zodat je de beste kunt kiezen.
  • Als het je niet lukt om de hele iris te zien, door verbaast te kijken, spreid je oogleden dan met je vingers. Dan gaan ze ook niet automatisch dicht bij de flits.
  • Maak de foto’s niet zelf, maar vraag het even aan jouw kind, partner, etc.

Als ik de foto’s van jouw ogen maak, hoef je jouw oogleden niet open te houden met jouw vingers. Ik vraag je om verbaasd te kijken. Dan trek je niet alleen jouw wenkbrauwen op, maar ook jouw bovenste ooglid en kan ik jouw iris goed zien.

 De foto’s van mijn cliënten zijn in ieder geval wel heel duidelijk en we hebben er een heel waardevol consult van kunnen maken voor dit gezin.

Maakt jouw smartphone ook zulke scherpe foto’s?