Verkoelende tips

Wat is het warm he?
Je dacht misschien al, waar blijft Nathalie met de verkoelende tips?
Hier komen ze!

1. wil je afkoelen, drink/eet dan niet teveel ijskoude dingen.
Als je iets kouds eet of drinkt, moet jouw lijf aan de slag om het op lichaamstemperatuur te maken. Dit kost veel energie. Veel mensen drinken liever thee dan koud water met dit weer. Dat heeft hier dus mee te maken.
Geniet, maar wel met mate, geldt natuurlijk ook voor een ijsje e.d. 

2. sommige voedingsmiddelen hebben een verkoelend effect op jouw lijf.
 Daar mag je dus best iets meer van eten met deze warme dagen. Blijf gevarieerd eten. Ik geef hier enkele voorbeelden:
rauwkost. Dit is zwaar te verteren voor onze darmen, dus doe er altijd een klein beetje citroen of sinaasappelsap bij & een klein beetje olie (liefst een omega 3 rijke olie, zoals een notenolie (amandel/walnoot) of lijnzaadolie. Dit zorgt voor een betere vertering. Die olie bewaar je wel in de koelkast en is maar 1 maand houdbaar. Zet het dus op de fles zodra je hem opent tot wanneer je hem kunt gebruiken. 
 andere groenten met een verkoelend effect:  zure augurk, spruiten, zuurkool, andijvie, artisjok, olijf, pastinaak, rode biet, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignon, chinese kool, courgette, selderij, spinazie, rammenas.
– fruit: ananas, kiwi, rabarber, citroen, aalbes, aardbei, zure appel,  blauwe bosbes,  sinaasappel, banaan, kaki, mango, watermeloen , peer, papaja, honing meloen, zoete appel, grapefruit, vlierbes.
– drankjes: duizendbladthee, vrouwenmantelthee, hibiscusthee, melissethee, malvathee, rozebottelthee, groentesap.
– granen: spelt, rogge, rijst.
– noten en zaden: cashewnoten, zonnebloempit
– vlees: kalkoen
– vis: inktvis

Bron: “Voeding volgens de vijf elementen” van Barbera Temelie

3. een lauw voetenbad is heerlijk verfrissend. Zeker als je er een kruid bij doet dat verkoelend werkt. Denk aan een paar takjes met lavendelbloemen.  Ook azijn en citroensap zijn verkoelend.

4. voldoende drinken.  Hoe weet je zeker dat je voldoende water en kruidenthee gedronken hebt? Dat kun je zien aan de kleur van jouw urine. In de ochtend is deze altijd geler. Maar de rest van de dag mag het meer doorzichtig zijn. Is dat niet het geval? Dan mag je meer drinken. Neem als richtlijn 1,5-2 liter water per dag.  Echter, als je supplementen gebruikt met vitamine B dan kleurt dat jouw urine fel geel. Dan kun je deze meting dus niet toepassen.