7 tips om na jouw vakantie de innerlijke rust langer vast te houden

In de vakantie zijn we weer lekker tot rust gekomen. Nu mogen we weer. De kinderen weer naar school en wij weer naar het werk. Na enkele uren ben je weer aan het opgaan in jouw werk. De vakantie lijkt wel maanden terug. Je mailbox zit vol, er liggen stapels werk op je te wachten en collega’s willen weten hoe jouw vakantie was. Natuurlijk vraag je ook hoe de vakantie van de ander was, maar ondertussen dwalen jouw gedachten af naar die stapel werk die er nog ligt. Je wordt er onrustig van.
Dat onrustige en opgejaagde gevoel is weer terug van weg geweest.

Hoe zorg je er voor dat je het vakantiegevoel, namelijk innerlijke rust, zo lang mogelijk vast houdt?

Tip 1: pak de regie. Ook al werken veel mensen thuis, toch zullen er een aantal collega’s contact zoeken om te vragen hoe jouw vakantie was. Je weet meestal vooraf wel welke collega’s dat altijd zijn. Pak de regie, door tijd vrij te maken in jouw agenda en de ander uit te nodigen voor een kort gesprek om even bij te praten. Over vakantie èn natuurlijk ook over het werk. Op deze manier voorkom je, dat je telkens uit jouw focus gehaald wordt. Je weet dat het veel meer tijd en energie kost om je werk af te krijgen als je er telkens uit gehaald wordt

Tip 2: gun het jezelf, dat jouw e-mail achterstand niet in 1 werkdag af hoeft. Die is ook niet in 1 dag ontstaan en iedereen heeft jouw afwezigheid assistent gelezen tijdens jouw vakantie. Scroll er even rustig doorheen om de belangrijkste zaken eruit te pikken. Markeer die en pak die vervolgens als eerste op. De rest verdeel je over de week (of komende 2 weken als dat mogelijk is).

Tip 3: heb jij in jouw agenda al iedere dag 3 pauzes staan voor jezelf? Zorg ervoor dat je die korte oplaad momentjes echt even pakt. Lekker met een kopje thee even in de tuin of op het balkon, even je hoofd leeg maken.

Tip 4: maak in de lunchpauze een wandeling buiten. Daarmee kom je even los van je werk. Nee, niet gaan piekeren over de hoeveelheid werk die er nog ligt, maar even de focus op alle mooie planten en bomen die je tegen komt. Zo maak je je hoofd leeg.

Tip 5: nee zeggen. Krijg je op je eerste werkdag al meteen weer allerlei vragen en verzoekjes van collega’s, die alleen bij jou komen omdat jij altijd alles weet? Dit is een patroon. Een die je zelf in stand houdt, omdat je altijd ja hebt gezegd.

Begin vandaag met nee zeggen.

Bijvoorbeeld: Nee, het komt nu niet uit.

  • Vraag het even aan iemand anders.
  • Zet jouw vraag op de mail, dan kijk ik ernaar zodra ik tijd heb.
  • Maak een afspraak met me in mijn agenda, zodat ik de tijd voor jou kan nemen.

Tip 6: plan jouw agenda niet te vol. Hou altijd ruimte in jouw agenda voor zaken die tussendoor komen en niet kunnen wachten.

 Tip 7: wees mild voor jezelf. Merk je dat je onrustig wordt van de stapel werk achterstand en heb je geen rust voor deze opgelost is? Vraag je dan af wat je tegen een collega zou zeggen, als die ditzelfde zou ervaren.  Waarschijnlijk zou je zeggen dat het niet in 1 dag af hoeft en dat die er heus de tijd voor mag nemen, zichzelf niet over de kop moet werken. Klopt dat? Dan mag je dat nu ook tegen jezelf zeggen. Is dat niet voldoende, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Dat kan met mij, maar ook met iemand anders. Dit probleem is ècht op te lossen. Hier hoef je niet mee te leren leven. Gun jezelf de innerlijke rust en balans.

 Veel succes met deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.