Adviezen bij eerste verschijnselen van verkoudheid en griep

Adviezen bij eerste verschijnselen van verkoudheid en griep

Tip 1

Bij een beginnende verkoudheid en voor verlichting bij neus-, oor- en keelklachten kun je denken aan een verwarmend (voeten)bad. Hoe eerder je ermee begint (rillingen/niezen), hoe groter de kans dat je niet ziek wordt. Als je het goed uitvoert zal je met een warm (voeten)bad een weldadig warm gevoel krijgen en voel je je ontspannen.

Op welk moment?

  • Direct bij de eerste verschijnselen. Start meteen en stel het niet uit. Herhaal het voetenbad bij nieuwe rillingen of andere gevoelens waarvan je weet dat het een voorbode is van ziek worden. Stop er mee zodra het niet meer fijn voelt.
  • Bij onrust in het hoofd en inslaap problemen? Zeker ook voor het slapen gaan. Afdrogen en meteen naar bed.

Waar moet je op letten?

Het water moet warm zijn maar niet heet! Je blijft zitten tot het water is afgekoeld en het niet aangenaam meer voelt. Eventueel kun je als de rillingen nog niet weg zijn of als er nog onrust is, scheutjes heet water toevoegen. Het is de bedoeling dat je een warm weldadig gevoel krijgt. Zo zet je de doorbloeding aan en de uitscheiding via de huid.

Zorg na het voetenbad dat je voeten warm blijven. Sokken of pantoffels zijn een must. Kan dat niet? Doe regelmatig je schoenen even uit of maak je schoenen losser. Je sokken worden altijd een beetje vochtig in je schoenen. Als je ze regelmatig uit doet en je voeten laat ‘luchten’ worden ze minder snel koud.

Tip 2

Zolang er klachten zijn: 1 vers en fijn gesneden ui naast het bed.

Tip 3

Stop tijdelijk met voedselinname of eet en drink licht verteerbaar voedsel om je spijsvertering te ontlasten. Eet en drink zeker even geen verslijmende voedingsmiddelen (lijst is beschikbaar op verzoek).

Tip 4

Maak je agenda voor de komende 24 uur zo leeg als mogelijk. Vul die uren met tijd en aandacht voor jezelf en de bovengenoemde tips. Hoe doe je dat als je werkt? Ga apart zitten als je moet werken, maak een wandeling tussen de middag in je eentje en adem diep in en uit, alleen noodzakelijk contact, geen contact zoeken. En zet mobiel, laptop en TV zoveel mogelijk uit.  Doel: energie bij je houden en niet weg geven en het binnen komen van prikkels verminderen of dempen.

Tip 5

Wil je meer adviezen? Neem dan contact met mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.